Uyku Düzeni

Bebeklerde uyku annelerin en büyük sorunları arasındadır her zaman. Ne kadar kurallarda koymaya çalışsak genelde hep bebek bizi yönlendirir. Bazen de gücümüz kalmayıp yeter ki uyusun deyip o an ne gerekiyorsa yapar kural falan dinlemeyiz. Ama belli bir zaman sonra o anlık yaptığımız şeyler alışkanlık haline gelmiştir bile. Artık onlardan vazgeçmek daha zordur.

Kerem Ege uyku konusunda çok sıkıntısı olan bir bebek olmadı. Ama büyüdükçe huy değiştikçe ve biz düzen oturtmadıkça malesef olan düzenimizde gitmeye başladı. Doğduğu zamandan beri gece birkaç kez uyanıyordu. Uyandığı zamanlardada karnını doyurduktan sonra hemen kendiliğinden uykuya dalıyordu. Bende buna güvenerek pek bir kural koyup, düzen oluşturmadım. Birazda büyümesini bekledim açıkcası. Ama önceleri olan gündüz uykuları artık yok. Gündüzleri uyumak istiyor, uykuya yatırıyorum ama malesef yarım saat- 45 dk geçmiyor. Genellikle de 15-20 dk uyuyor. Ve uykusunu tam alamadığı için gündüz 3 kez uyumak istiyor ama tamda uykusunu alamadığı için huysuzlanıyor. Artık bir düzen oturtmanın vakti geldi sanırım.

Şuan 5 aylık ve daha küçükken kendi uykuya dalıyordu şimdi ise bikaç yöntem eşliğinde uyuyabiliyor. Uykusu geldiği zaman kendi bize bunu ifade edebiliyor. Eğer karnı tok ve uykusu gelmişse huysuzlanmaya ve gereksiz yere mızmızlanmalara başlıyor. Ağzına emziği verip kucağıma aldığım anda gözleri kapanıyor. Ama bunun yanında kucağımda hafif sallama ve poposuna pışpışlanmasını istiyor. Bunu yaparsak çok geçmeden uykuya dalıyor. Yada park yatağına koyup sallıyorum. Bu doğru bir yöntem mi bilemiyorum. Şuan için idare ediyoruz ama ilerleyen zamanlarda bizi zorlayacağını düşündüğüm için artık uyku düzeni oturmak istiyorum ve bunu sizinle de paylaşmak istedim. Birçok sayfada uyku ile ilgili birçok makale var. Ben birçoğunu araştırıp, derledim toparladım. Hadi buyrun..

- Uyku eğitimi yada düzeninde en önemli olan kural uyku rutini oluşturmak.

Hangi uyku eğitimini uygularsanız uygulayın en başında uyku rutini oluşturmanız gerekecek.
Öncelikle hangi saatte uyutacağınızı belirlemeniz gerekecek. Bunu çok geç saatleri secmemek kaydıyla. bebeğinizin hal ve hareketlerine göre ayarlayabilirsiniz. Uyku saati geldikçe daha az ilgi göstermeli, aktivitelerden kaçınmalısınız. Ilık bir banyo ise sizin işinizi daha da kolaylaştıracaktır.. Masaj yapmakta bebeği oldukça rahatlatır. Ardından hala besliyorsanız iyice karnını doyurun. Daha sonra bebeğinize her aksam aynı cümleleri kurun '' Artık uyku vakti bebeğim, iyi geceler ''. Ayrıca her akşam sizin sececeğiniz bir rutinde oluşturabilirsiniz. Örneğin her akşam yatmadan önce güzel bir masal yada ninni olabilir. Her gün banyo ve masaj olabilir. Bu sizin tercih edeceğiniz bir şekilde olabilir. Ama her gece aynı zamanda yapmanız cok önemli.

- Sallayarak uyutmayı yavas yavas azaltın.

Sallayarak uyumaya alışmış olan bebeğinizin hemen bir günde bu alışkanlığından vazgeçmesini bekleyemezsiniz. Bu konuda atacağınız adımların sert olmasının çocuğunuzu sarsmaktan ve korkutmaktan başka bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Çocuğunuz alıştığı düzenin neden bozulduğunu anlamayacağı için bu değişikliği yumuşak bir şekilde yapmalısınız. Bu nedenle sallamayı gün geçtikçe hafif bir deviminle yapmaya başlayın. Iyice hafifledikten sonra yerine başka şey koyun. (Elinizi üzerine koymak, yatağına hafif hafif vurmak vb.) ancak yerine koyduğunuz davranışın da uykuyla ilişkilendirilmesini en aza indirmegemek ve çocuğun bağımlı hale gelmesini engellemek için koyduğunuz şeyi de günbe gün azaltın.

- Uyku Arkadaşı

Bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesne o çocuğun uyku arkadaşıdır. Çocuklar bu nesneleri, suratlarına sürerek, koklayarak ya da bu nesnelere sarılıp küçük uçlarıyla oynayarak kendi kendilerini sakinleştirirler.
Çocuğunuzu bir uyku arkadaşı ile tanıştırma ayı 4’üncü aydır. Tam bağlanma ise 6 ay ve sonrası beklenir. Uyku arkadaşı da herhangi bir şey olabilir. Bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesne o çocuğun uyku arkadaşıdır. Çocuklar bu nesneleri, suratlarına sürerek, koklayarak ya da bu nesnelere sarılıp küçük uçlarıyla oynayarak kendi kendilerini sakinleştirirler.
Çocuğunuzu bir uyku arkadaşı ile tanıştırma ayı 4’üncü aydır. Tam bağlanma ise 6 ay ve sonrası beklenir. Uyku arkadaşı da herhangi bir şey olabilir. kendisini daha güvende hissedecektir




Ve sıra geldi uyku eğitimine:

Richard Ferber – Kontrollü Ağlatma


Ferber yöntemi şu mantığa dayanır: ‘’Eğer bir çocuğa gerekli fırsatı verirseniz, her çocuk kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştirebilir’’. Eğer bebeği sallayarak ya da emzirerek uyutursanız, bu beceriyi geliştiremeyeceği için gece her hafifçe uyandığında yine sallanmak ya da emzirilmek ister. Bu yöntem için sizinde sabırlı ve güçlü olmanız gerekir. Ayrıca yanınızda olan kişi ( eşiniz- anneniz vs.) onlarıda bu konuda bilgi aktarımı sağlayıp, size destek olmalarını isteyin.

* Bebeğinizin zamanı geldiğinde uyku öpücüğünü verip '' iyi geceler '' dileyerek yatağına koyun.

* Bebeğiniz daha başında olduğu için ağlamaya başlayacaktır. Hemen odaya girmeyin. Kendinize bir dakika belirleyin.

*
Belirli bir süre sona odaya girin, ışığı açmayın, bebeği kucağınıza almayın. En fazla odada bir dakika kadar kalıp çocuğunuzu kısık ve sevgi dolu bir sele ve dokunuşlarla sakinleştirmeye çalışın. Ağlamaya devam ediyor olsa da odadan çıkın. pışş pışşlayarak uyutmaya çalışmayın.

* Bu sefer bekleme süresini biraz daha arttırın. Ve yukarıdaki yöntemleri tekarar deneyin.

* Dışarıda kaldığınız süreyi biraz daha uzatın.Bebeğiniz uyuyana kadar bu aşamaları tekrar edin.

* Ferber’e göre; hemen hemen bütün çocuklar 3 ya da 4 gecede deliksiz uyumaya başlıyor. Ferber bu sürenin maksimum bir hafta alacağını söylüyor. Eğer çocuğunuz çok inatçıysa ve geceler boyu denemenize rağmen sonuç alamıyorsanız. Bir kaç hafta bekleyip tekrar denemeniz öneriliyor.



Tracy Hogg – Yatır Kaldır

Küçük bebeklerde bebeği yataga koyunca bir yandan şşş diyerek bir yandan sırtına yada poppsuna pışpış yapın. Bu yöntemle bir süre sonra kolayca sakinleşip uykuya dalacaktır. Ancak daha büyük bebek şşş-pat ile uykuya dalamıyor ve ağlıyorsa devreye yatır-kaldır giriyor.

* Bebeğinizi uyku rutininden sonra yatağına koydunuz. Ağlamaya başladığında kucağınıza alın ve sustuğu anda hemen geri koyun. Kucağınızda sallamayın, konuşmayın. Susar susmaz yatağa yatırın. Bebek ağlamaya başladığında yine alın susunca yatırın.

* Bebek sakinleşip yatağa yatırdığınızda uyuyana kadar yatır-kaldır’a devam edin.

Bazen 5 kere bazen 15 belki de daha fazla yapmanız gerekebilir. Ancak her akşam sayısı azalacaktır. Kaç kere yapılacağı ve kaç gün süreceği bebeğe bağlı elbette. Bu yöntemde de bebek ağlıyor ama yanında kalıyorsunuz. Bebeğe verdiğiniz mesaj şu: ¨Ben senin yanındayım ama sen kendi yatağında uyumalısın.¨ Tracy Hogg’a göre bebeği yalnız bırakmadan kendi kendine uyuması için fırsat veriyorsunuz.
Eger bebeğiniz 40-45 dk hala uyumuyor ise yönteme devam etmeyip bebeği kucağınıza alıp sessiz bir ortamda 10-15 dk bekleyip tekrar başlayabilirsiniz.

Şimdilik bilinenler bunlar ama biz hangi yöntemle başlarız yada ortaya karışık mı yaparız bilinmez. Deneyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder